Türk-Alman Üniversitesi Kurumsal Akademik Arşivi
DSpace@TAÜ, Türk-Alman Üniversitesi tarafından doğrudan ve dolaylı olarak yayınlanan; kitap, makale, tez, bildiri, rapor, araştırma verisi gibi tüm akademik kaynakları uluslararası standartlarda dijital ortamda depolar, Üniversitenin akademik performansını izlemeye aracılık eder, kaynakları uzun süreli saklar ve telif haklarına uygun olarak Açık Erişime sunar.

Güncel Gönderiler
The impact of Turkey's European Unıon accession process on EU-Turkey energy relations
(Türk-Alman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021) Hacıbektaşoğlu, Fatih; Turhan, Ebru
Avrupa Birliği (AB), dünyada ekonomik ve politik olarak etkili bir kuruluştur. Kıtalararası konumuyla Türkiye, bu eşsiz birliğin en önemli ortaklarından biridir. Ancak, Türkiye'nin coğrafi konumu diğer komşularına kıyasla öncelik kazandırmaktadır. Türkiye Avrupa'nın, Asya'nın ve Ortadoğu'nun tam ortasında yer alarak bir köprü gibidir. Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki hukuki ilişkilerin dayanağını oluşturan Ankara Anlaşması (1963) ile siyasi ilişkiler başlamıştır. İki tarafın siyasi ilişkilerinden çok, Türkiye'nin 1999'dan beri aday ülke olması önemlidir. Söz konusu ilişkilersiyasi, ekonomik, güvenlik ve tabii ki enerji konusunu da içermektedir. Enerji kaynakları yenilenebilir ve yenilenemez olarak sınıflandırılabilir; bu çalışmada yenilenemeyen enerji kaynakları üzerinde durulacaktır. Petrol ve doğal gaz, yenilenemeyen kritik enerji kaynaklarıdır. Hazar bölgesi, Orta Doğu ve Asya’daki ülkelerin bu kaynakların önemli miktarda rezervlerine sahip olduğu bilinmektedir. Avrupa Birliği'nin yirmi yedi üyesi vardır ve enerji kaynakları kapasitesi ihtiyaçlarını karşılamaya yetmemektedir. Öte yandan Türkiye bu alanda dışa bağımlı bir ülkedir. Her iki tarafın enerji alanındaki ortak kaygıları, iş birliğine ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada, Avrupa Birliği ve Türkiye'nin enerji politikalarını üyelik süreci üzerinden incelenecektir. Tezin araştırma sorusu “Türkiye'nin AB'ye katılım süreci, AB ile Türkiye arasındaki enerji ilişkilerini nasıl etkiler?” şeklindedir. Bu soruya cevap verebilmek için çalışmada genel olarak üyelik öncesi ve üyelik süreci incelenmiştir. Ayrıca Komisyon tarafından yayınlanan ilerleme raporlarında enerji faslı da incelenmiştir. Her iki tarafı da ilgilendiren enerji boru hattı projeleri de kısaca açıklanmıştır. Bütün bu analizler ve açıklamalar Avrupalılaşma yaklaşımıyla açıklanmaya çalışılmıştır. Genel olarak araştırılmak istenen cevap, “Türkiye'nin AB üyelik sürecinin iyi ve kötü dönemlerinin Türkiye-AB enerji politikalarını nasıl etkilediği veya etkilediği midir?”
Political narrative of an alarming economy the case of Turkey
(Türk-Alman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021) Olgun, Ufuk; Oppermann, Kai
The thesis studies narrative contestation between the AKP and the Opposition, over the Turkish Currency and Debt Crisis of 2018. The study applies a unique model of narrative analysis it developed specifically for the case it investigates. On 24 June, Turkish voters elected the AKP narrative blaming foreign powers as the persuasive one. The opposition continued to hold the AKP rule responsible for the downturn
during the second half of the year. The thesis reveals similar and different discursive instruments in both
narratives first. Then it examines outcomes by categorization of key compounds. It identifies particular narrativity factors that raised the AKP’s persuasive power and led the opposite curve for the Opposition. The research discusses general outcomes of the contest in the scope of EU affairs in the last chapter.
Manyetik Alan Etkisi Altinda Polimerik İzolatör Performans Testi
(Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, 2019) Atalar, Fatih; Türkay, Doğan; Yıldırımçakar, Arif; Yılmaz, Aysel Ersoy; Uğur, Mukden
Çevresel ve elektriksel zorlayıcı etkiler enerji iletim dağıtım hattında yaygın olarak kullanılan silikon izolatörlerin yaşlanmasına sebep olurlar ve dielektrik performanslarını azaltırlar. Mekanik olarak taşıma kolaylığı, esnekliği ve hafifliği ile öne çıkan silikon izolatörler aynı zamanda yüksek elektrik direncine de sahiptir. Bu yalıtkanların yapısındaki herhangi bir bozulma, elektrik kesintilerine neden olarak ciddi finansal kayıplara yol açabilir. Enerji iletim-dağıtım hattı boyunca izolatörlerde, tellerden geçen akımın ürettiği manyetik alanın etkisi vardır. Bu alan, yalıtkan üzerindeki çalışma performansını değiştirecek bir etkiye neden olabilir. Bu çalışmada, silikon izolatörlerin çalışma performansını etkileyen AC manyetik alan, eğik düzlem testinde IEC 60587 ve ASTM 2303 standartlarına göre incelenmiştir. Ek olarak, üretilen bir elektrik alan ve kapasitif etki test edilmiştir. Numunelerin test süreleri, yalıtkan yüzeyinde üst elektrottan toprak elektroduna akan kaçak akım ve yüzey koşulları incelenmiş ve sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasalarının Kabul Ettiği Hükümet Sistemleri Üzerine Karşılaştırmalı Bir İnceleme
(Marmara Üniversitesi, 2021) Demirkıran, Eyüp Kaan
1982 Anayasası ilk metninde parlamenter hükümet sistemini kabul etmiştir. Bununla beraber Cumhurbaşkanın yetkileri doktrinde tartışma konusu yapılmıştır. 2017 anayasa değişiklikleri ile beraber parlamenter hükümet sistemi terk edilmiştir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi kabul edilmiştir. Anayasanın birçok hükmü değişmiştir. Bu çalışmada öncelikle 2017 anayasa değişiklikleri sonrasında 1982 Anayasası’nda yasama ve yürütme ilişkileri incelenmiştir. Daha sonra ise 1995 senesinde kabul edilen Azerbaycan Anayasası’nda yasama ve yürütme organları incelenmiştir. Azerbaycan Anayasası’nda yasama ve yürütme ilişkileri incelenerek hükümet sistemi ortaya konmuştur. Sonuç olarak iki ülkenin kabul ettiği hükümet sistemleri karşılaştırılarak gözlemlere yer verilmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Türkiye Cumhuriyeti Anayasası incelenmiştir. Yasama organı, yürütme organı ve yasama ve yürütme organı arasındaki ilişkiler analiz edilmiştir. Hükümet sistemi açıklanmıştır. İkinci bölümde Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası incelenmiştir. Yasama organı ve yürütme organına dair anayasadaki hükümler açıklanmıştır. Yasama organı ve yürütme organı arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Hükümet sistemi böylelikle analiz edilmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise iki anayasanın hükümet sistemlerinin karşılaştırılması yapılmıştır. Hükümet sistemlerindeki benzerlikler ve farklılıklar ortaya konmuştur. Bu benzerlik ve farklılıklara dair gözlemler yapılmıştır.
The Nesting Tendency of Active Regions on the Sun
(Türk Astronomi Derneği, 2023) Karapınar, Nurdan; Işık, Emre; Şenavcı, Hakan Volkan
Active regions on the Sun tend to emerge at close times and locations, to a certain degree. Thus, more than one active region emerged close to each other at any time can be seen in the form of nests or complexes. It is known that the nesting degree of sunspot groups is in the range of 30-50%. Quantifying the nesting tendency and determining spatial scales is essential in investigating the processes that cause this phenomenon. In this study, we determine the latitudinal and longitudinal extents of sunspot-group nests, and the degree of nesting, using clustering techniques on Kislovodsk Mountain Astronomical Station (KMAS) Sunspot Group Data and compared with the results in the literature. Our unsupervised learning approach can be applied to larger datasets over longer time scales.