Türkiye’nin Akdeniz kıyılarında açık deniz güneş ve rüzgâr enerjisi üretiminin verim bazlı karşılaştırılması

dc.authorid0000-0003-2794-5154
dc.authorid0000-0002-2419-7712
dc.contributor.authorYıldız, Cemre
dc.contributor.authorAkgül, Mehmet Adil
dc.date.accessioned2024-04-04T17:36:09Z
dc.date.available2024-04-04T17:36:09Z
dc.date.issued2023
dc.departmentTAÜ, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümüen_US
dc.description.abstractGüneş enerjisi üretiminde fotovoltaik sistemlerin tabii ve suni göller ve baraj hazneleri üzerine kurulması son senelerde artış gösteren bir uygulamadır. Bu çalışmada fotovoltaik santrallerin açık deniz ortamında kurulumu halinde sistemlerin verim, üretim ve maliyet oranları açılarından açık deniz rüzgâr santralleri ile karşılaştırılmaları hedeflenmiştir. Bu amaçla Türkiye'nin Akdeniz kıyılarında dört farklı konum uygulama alanı olarak seçilmiştir. Güneş verileri ECMWF ERA-5 veritabanından edinilmiş ve PVSyst 6.8.5 yazılımı ile 5MW’lık bir kurulum için güç üretimleri hesaplanmıştır. Rüzgâr verileri NCEP veritabanından alınmış ve NREL 5MW referans türbini üzerinden güç üretimi hesaplanmıştır. Kurulum maliyetleri ve enerji üretimi değerleri her iki sistem için karşılaştırılmış olup incelenen dört bölgede de yüzer GES kurulumu enerji üretimi ve yatırım verimliliği açılarından daha avantajlı bulunmuştur.
dc.description.abstractDeployment of photovoltaic systems on natural and artificial lakes and dam reservoirs is a developing and spreading application in the recent years for the harvestment of solar energy. In this study, the efficiency, energy production and cost ratios of photovoltaic systems suitable for offshore use has been studied and compared with offshore wind farms. For this purpose, four locations on Turkey's Mediterranean coast were chosen. ECMWF ERA-5 dataset has been used for the solar power calculations carried out in PVSyst 6.8.5 software considering a 5MW deployment. NCEP wind data has been used with the NREL 5MW prototype offshore wind turbine to evaluate the wind power. Construction costs and energy production values are evaluated and compared. It has been found that offshore PV farms can provide a higher energy production and investment efficiency on all four locations.
dc.identifier.citationYıldız, C., Akgül, Mehmet A. (2023). Türkiye’nin Akdeniz kıyılarında açık deniz güneş ve rüzgâr enerjisi üretiminin verim bazlı karşılaştırılması. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 25 (1), 122-136.
dc.identifier.endpage136en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage122en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12846/1022
dc.identifier.volume25en_US
dc.language.isotr
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectFotovoltaik sistemleren_US
dc.subjectGüneş enerjisien_US
dc.subjectAçık deniz yapılarıen_US
dc.subjectRüzgâr enerjisien_US
dc.subjectEnerji üretimien_US
dc.subjectPhotovoltaic systemsen_US
dc.subjectSolar energyen_US
dc.subjectOffshore structuresen_US
dc.subjectWind energyen_US
dc.subjectEnergy productionen_US
dc.titleTürkiye’nin Akdeniz kıyılarında açık deniz güneş ve rüzgâr enerjisi üretiminin verim bazlı karşılaştırılması
dc.title.alternativeEfficiency-based comparison of offshore solar and wind energy production in the Mediterranean coasts of Turkey
dc.typeArticle

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
10.25092-baunfbed.1149532-2560376.pdf
Boyut:
717.08 KB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Makale Dosyası
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
[ X ]
İsim:
license.txt
Boyut:
1.44 KB
Biçim:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama: